ענן ציבורי VS ענן פרטי – הכול על שירותי גיבוי

עולם שירותי הענן פתח מעין נישה חדשה ורבת אפשרויות, בתוך עולם המחשוב העסקי הוותיק. הוא הכניס לתמונה בין השאר, אפשרויות כגון ענן ציבורי, בשונה מענן פרטי. במקביל, הופיעו מגוון רחב של שירותי ענן, כאשר אחד הבולטים ביותר שבהם הוא שירותי הגיבוי. מה הקשר בין שלושת אלה – שירותי גיבוי, ענן פרטי וענן ציבורי? ומה בעצם ההבדל, בין שני סוגי ה"עננים"? לפניכם הסבר קצר שינסה להבהיר זאת:

תזכורת קצרה על שירותי גיבוי

שירותי ענן, הם בתיאור פשטני מעט, כמו צריכת שירותים משרת פנימי של העסק. אלא שבמקרה של שירותי ענן, מדובר לרוב על כך שהשרת נמצא אצל ספק שירותי ענן מרוחק ושניגשים אליו דרך רשת האינטרנט. חברת GNS למשל, מציעה שירותי גיבוי לעסקים פרטיים, במודל שירות ענן. מתחברים אליו דרך דפדפן ומבצעים באמצעותו בנוחות ובקלות, פעילויות גיבוי ושחזור בהתאם לצורך. ניתן לחשוב על כך, כמעין הרחבה של מחלקת המחשוב שלכם. כל זאת, במודל של שכירת שרות, במקום רכישת חומרה ותוכנה. מבחינת כוח האדם – טיפול במערכת על ידי ספק השרות, במקום על ידי צוות מחשוב פנימי בעסק שלכם.

ענן ציבורי – נגיש, זול ומשתלם

Public cloud הוא ה"ענן" המופשט של שירותים, אשר זמינים ברשת האינטרנט. "ציבורי" מתייחס להיותו נגיש לכל. כמו ספריה ציבורית. אם כי לא מדובר בהכרח על נגישות לשירותים בחינם. הענן הציבורי הוא סביבה שבה צורכים שירותי ענן, במודל האופייני שלהם כיום, אשר מאפשר את מרב התועלות מכך. בתמצית: זה נגיש מאוד, זול ומשתלם מהיבטים רבים. למי זה מתאים? כעקרון, ענן ציבורי מתאים בפועל כמעט לכל עסק. ואכן, רואים את זה בשטח וזהו סוג הענן הנפוץ ביותר בשימוש.

 

 

ענן פרטי – לבקרה מרבית במקרים מיוחדים

"ענן" שירותים כזה, כולל שירותי גיבוי, עשוי להיות גם ענן שזמין עבור עסק אחד בלבד. ייתכן שהוא יהיה ממוקם על שרתים פנימיים בתוך העסק שלכם ולכן לא גלוי ולא נגיש לאחרים. אפשרות נוספת, היא שהוא יהיה ענן שירותים אצל ספק חיצוני, אבל כזה שמבודד מלקוחות אחרים של אותו ספק. למי זה מתאים? ענן פרטי מתאים במיוחד, היכן שנדרשת שליטה מרבית בנתונים ובפעילויות. הדבר עשוי להידרש, למשל מסיבות של עמידה בתקנות שונות או לאור שיקולי אבטחה שונים.

היבט השליטה והבקרה

יש שיקולים רבים לגבי בחירה בין ענן פרטי לציבורי. היבט השליטה והבקרה על המידע ותהליכי העבודה שכלולים בפעילות זו, מרכזי במיוחד. כאן העניינים גם מסתבכים מעט מבחינת ההחלטה במה לבחור. לשם ההמחשה: קחו למשל את המצב, שבו אתם זקוקים לגיבוי, עבור מידע רגיש במיוחד. נאמר שיש לכם מידע על לקוחות, שלאור אופיו האישי אתם חייבים לשמור בקפדנות. במקביל, יש מידע על דור חדש ומהפכני של המוצר שלכם, שנמצא בפיתוח. אלה שני סוגי מידע, שגם חשוב לכם מאוד לגבות וגם בשום פנים אינכם רוצים שייפלו לידי האקרים. בין אם זה לצרכי ריגול תעשייתי או האקינג למטרת סחיטה – גניבת המידע הזה, עלולה למוטט את החברה – מה עושים? האם יש לכם את המשאבים המספיקים בכדי לאבטח הכול פנימית? האם יש ספק ענן חיצוני, שיכול להציע גיבוי ברמת אבטחה טובה מספיק? אולי גם במחיר זול יותר עבורכם? זו התלבטות מורכבת והחלטה קריטית.

לסיכום

בבחירת שירותי גיבוי, חשוב שתהיו מודעים להבדלים בין ענן ציבורי לענן פרטי. בהמשך לכך, תוכלו לבחור בצורה חכמה, את מודל השימוש שמתאים לכם ביותר בשירותי גיבוי.

נגישות