הקהילה היהודית בפורטוגל היא קהילה עתיקה, שההיסטוריה שלה מהווה פרק חשוב בהיסטוריה הכללית של העם היהודי. זו תמצית סיפורם:
קהילה בכותרות
נושא הקהילה היהודית בפורטוגל עלה בשנים האחרונות לכותרות, סביב האפשרות של יהודים לקבל אזרחות פורטוגלית (פורטוגזית). זאת, עבור יהודים מעל גיל 18 ובלי עבר פלילי, שמצליחים לאשר כי הוא צאצא למי שגורשו מפורטוגל או ספרד.
שורשים עתיקים
יהודים חיו בפורטוגל, החל מהמאה ה-12 לכל הפחות. עם זאת, כפי שנראה בהמשך, לא הייתה זו קהילה יציבה ופורחת, אלא לרוב קהילה קטנה יחסית, עם היסטוריה לגמרי לא קלה.
היסטוריה טראגית
בשונה מהפסטורליה הנוכחית של פורטוגל כמדינה תיירותית בולטת, חיי הקהילה היהודית בה היו רצופי תלאות, רדיפות ותהפוכות. השלטונות במדינה כפו עליהם המרת דת, תהליך מלאכותי שתוצאתו הישירה היא לרוב העמדת פנים. זו היא תופעת ה"אנוסים", שהתרחשה בכל רחבי אירופה לאורך השנים. כלפי חוץ, תושבים יהודים אלה חיו כנוצרים, אך בפועל רבים מהם המשיכו לחיות בסתר כיהודים. לא מפתיע לגלות, על רקע דברים אלה, שלא רק השלטונות אלא האוכלוסייה בכללותה הייתה אנטישמית במידה רבה. כתוצאה מכך, היו במדינה זו לאורך השנים מקרים לא מעטים של פרעות – רציחות המוניות של יהודים, על ידי אספסוף מקומי מקרב התושבים. כך היה, גם כלפי יהודים שכביכול המירו דתם. בשורה התחתונה, חוסר יציבות ובטחון, היו מנת חלקם של יהודי פורטוגל במשך רוב ההיסטוריה של קהילה זו.
קהילה בשינוי מתמיד
למעשה, קהילה זו הייתה לאורך השנים מגוונת מהיבט העדות שנכללו בה ומשתנה תדיר. זאת, מאחר שהגיעו למדינה ועזבו אותה, יהודים רבים מארצות נוספות. עם גירוש יהודי ספרד במאה ה-15, רבים מהם (כ-70,000 איש) עברו לפורטוגל ובכך הקהילה גדלה בבת אחת. מלך פורטוגל הגדיר אותם כעבדיו ושלח חלק מילדיהם לאפריקה, לעבוד כעבדים במטעי סוכר של האימפריה הפורטוגלית. זמן קצר לאחר מכן, גם החל תהליך גירוש היהודים מפורטוגל עצמה. במקביל, מבין היהודים לשעבר שאולצו להמיר את דתם, רבים עברו למדינות אחרות, שבהן הם יכלו לחזור ליהדות בגלוי. במאה ה-19 החלה הגירה של יהודים אל פורטוגל מכמה ארצות בסביבתה, דוגמת מרוקו. בהדרגה, חלה התעוררות מסוימת בקהילה זו, עם התגיירות כמה אלפים מצאצאי האנוסים ופתיחת ישיבות ובתי כנסת. מלחמת העולם השנייה הביאה אף היא לתנועת יהודים אל פורטוגל והחוצה ממנה.
המצב כיום
הקהילה היהודית בפורטוגל כיום היא עדיין קהילה קטנה יחסית. מבחינת מי שמגדירים עצמם בגלוי כיהודים, מדובר בסדר גודל של 1,000 תושבים בלבד. המספר האמיתי יהיה גדול יותר משמעותית כמובן, אם ניקח בחשבון את צאצאי היהודים שהוכרחו להמיר את דתם.
לסיכום
מדובר בקהילה מיוחדת במינה, עם היסטוריה סוערת וטראגית למדי. כיום מצבה התייצב, הרדיפות ההמוניות אינן עוד והדמוקרטיה מסייעת להבטחת היציבות. נקווה שכך יהיה גם בעתיד.