תקופת ההיריון היא זמן מרגש שבו חיים חדשים נוצרים והמשפחה עתידה להתרחב, אך זהו גם תהליך טבעי הכרוך בסיכונים. לצערנו, מדי שנה מתרחשים מקרים של רשלנות רפואית במהלך ההיריון או הלידה, המותירים את האם או את התינוק עם נזק שאפשר היה למנוע. מהם הסימנים לרשלנות רפואית בהיריון או בלידה, וכיצד אפשר לפעול אם צריך להתמודד עם מצב כזה? לפניכם תשובות לכל השאלות ועוד מידע חשוב שתצטרכו בנושא.
סימנים לרשלנות רפואית בהיריון או בלידה
רשלנות רפואית היא סטייה מרמת הזהירות הסבירה בזמן מתן שירותים רפואיים מצד הגורם המטפל (בין אם מדובר ברופא, באחות או בכל איש ואשת צוות רפואה), אשר גרמה נזק למטופל שלא היה מופיע בטיפול תקין. הרשלנות הרפואית עלולה לקרות בכל מקום שבו נותנים טיפול רפואי, בין אם מדובר במחלקה גדולה בבית חולים מוביל בארץ או בקופת חולים בשכונה.
בהיריון ובלידה בפרט, לרשלנות רפואית יש כמה התבטאויות, והינה כמה מהן:
- הימנעות מביצוע בדיקות חשובות במהלך ההיריון, או התעלמות של הגורמים המטפלים מתוצאות קריטיות של בדיקות
- פיענוח שגוי של ממצאים
- חוסר מעקב אחרי הדופק של העובר או התעלמות ממצוקה עוברית
- אי מניעה של שטפי דם או קרעים אצל היולדת, והתעלמות מזיהומים אצל האם או התינוק
- חוסר טיפול במצבים מסכני חיים או העלולים להשפיע לרעה בטווח הארוך כמו סוכרת היריון, רעלת היריון ועוד
- הימנעות מביצוע ניתוח קיסרי כאשר יש הצדקה רפואית לקיומו
- התינוק נולד עם מום או פגם שאפשר היה לאבחן לפני הלידה, והמטפלים לא עדכנו את ההורים על כך
- הפעלת לחץ לא סביר על התינוק בזמן הלידה, הגורם לפגיעה פיזית
ייעוץ מקצועי במקרה של רשלנות רפואית
אם אתן חוששות שחוויתן רשלנות רפואית במהלך ההיריון או הלידה, מומלץ מאוד להתייעץ עם גורם משפטי מומחה, שייתן לכן מידע מלא על הנושא ויבדוק איתכן אם אכן יש עילה לתביעה.
קודם כל, תצטרכו להוכיח שנגרם לכן או לתינוק נזק, ושהוא נגרם באופן ישיר מטיפול לא הולם. כמו כן צריך להוכיח שאכן הטיפול אינו היה הולם, ושלא מדובר בטיפול סטנדרטי שהסתבך באופן טבעי. לאחר מכן תצטרכו לספק לעורך הדין את כל המסמכים הרלוונטיים לנושא – היסטוריה רפואית של האם, תיעוד הטיפולים שעברתן במהלך ההיריון והלידה ועוד. בימינו כל טיפול מתועד בצורה מפורטת, ולכל מטופלת יש יכולת לגשת למסמכים אלו במידת הצורך.
אחרי שעורך הדין יקבל אליו את המסמכים הוא יבקש חוות דעת ממומחה בתחום, כדי לבדוק אם אכן יש עילה לתביעה על טיפול רשלני. אם נמצאה עילה, עורך הדין יגיש בשבילכן את הבקשה לבית המשפט. תביעות שסכום הפיצוי הנדרש בהן קטן מ-2.5 מיליון שקלים יוגשו לבית משפט השלום, ותביעות פיצוי בסכום גבוה יותר יוגשו לבית המשפט המחוזי.
את התביעה על רשלנות רפואית אפשר להגיש עד 7 שנים מאז התרחשה, אך מומלץ לעשות זאת בהקדם כדי להקל את תהליך ההוכחה ולזרז את השלמת התביעה, אם יש עילה.
סיכום
רשלנות רפואית בהיריון או בלידה היא מקרה מצער שאפשר היה למנוע, אך יש דרך משפטית להתמודד עימו. אם אתן חושבות שחוויתן מקרה של רשלנות רפואית במהלך ההיריון או הלידה, למשל התעלמות מתוצאות של בדיקות או סירוב לבצע בדיקות חשובות, הפעלת לחץ לא סביר במהלך הלידה ועוד, התייעצו עוד היום עם עורכי דין מומחים בתחום כדי לבדוק מהו הפיצוי שמגיע לכם. עורך הדין המומחה יאסוף את כל המסמכים הנדרשים להוכחת נזק, יבקש חוות דעת מקצועית ממומחה אחר בתחום ויגיש בשבילכם את הבקשה לבית המשפט אם הוא סבור שיש עילה חזקה לתביעה.