האם מותר ללכת לטיפול פסיכולוגי לפי ההלכה?

היחס כיום לטיפולים פסיכולוגיים הם כטיפול רפואי לכל דבר. בריאות הגוף והנפש קשורות בקשר הדוק זו לזו, וכפי שלא נזניח את הטיפול בגוף כך גם הטיפול בנפש הוא בבחינת פיקוח נפש.

טיפולים פסיכולוגיים אינם סתם שיחה עם חבר קרוב (שגם זה חשוב מצוין), אלא נשענים על שנים רבות של מחקר ובעלי מתודות ברורות וידועות. בסופו של דבר, הרוב המוחלט של מטופלים בטיפולים פסיכולוגיים דיווחו על שיפור במצבם הנפשי ותועלת שכן פסיכולוגים מומלצים יוכלו לסייע לשיפור איכות החיים.

עבור אנשים דתיים קיימים מספר אתגרים בנוגע לטיפולים פסיכולוגיים, כגון האם בכלל לקבל טיפול פסיכולוגי, האם מותר לקבל טיפול ממטפל חילוני או מטפל מהמין השני. במאמר זה נתייחס לשאלות אלו ולחשיבות טיפולים פסיכולוגיים בכלל.

נתחיל מהבסיס – האם מותר לפי ההלכה ללכת לטיפול פסיכולוגי?

ככלל, רוב הרבנים מתירים ומכירים בחשיבות של טיפולים נפשיים. כך למשל הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א ענה לשאלה זו:

"טיפול פסיכולוגי אינו שונה מכל טיפול רפואי. התורה והמצוות הם אמנם מרפא לגוף ולנפש, ובכל זאת התורה מתירה ללכת לרופא. אין זה סותר את מידת הביטחון בקב"ה, וכן הדבר לגבי הליכה לפסיכולוג. עיין רמב"ן פרשת בחוקותי".

אם כן, אכן מותר ללכת לפסיכולוג לפי ההלכה. אין הבדל בין טיפול נפשי לבין טיפול רפואי וההלכה לא מונעת לקבל סיוע נפשי ממטפל.

 

האם מותר ללכת לטיפול פסיכולוגי לפי ההלכה?

האם מותר ללכת לפסיכולוג חילוני?

ככלל במידה ואתם לא מעוניינים להחליט בעצמכם אנחנו ממליצים להתייעץ עם הרב או הסמכות הרוחנית בחייכם, שכן רבנים שונים פסקו באופן שונה לגבי שאלה זו. לפי הרב שרלו אין שום בעיה הלכתית לקבל טיפול אצל פסיכולוג חילוני, והעניין היחיד הוא אם הטיפול כולל עניינים אמוניים – וכאן תוכלו להחליט בעצמכם האם זה מתאים. כמו כן, אם אתם מחליטים בסופו של דבר לא לקבל טיפול מפסיכולוג חילוני, תמיד תוכלו לבחור ללכת לפסיכולוג דתי, והיום לא חסר מטפלים דתיים ובעיקר באזורים בהם יש ריכוז אוכלוסייה דתית.

האם מותר ללכת לטיפול פסיכולוגי אצל מטפל/ת מהמין השני?

שאלה זו עלתה באתר "בית ההוראה המרכזי לדיינות – דין". התשובה שניתנה היא שמותר ללכת לטיפול פסיכולוגי אצל פסיכולוג מהמין השני, אך יש להיזהר מאיסור ייחוד, כלומר לא לשבת בסמיכות ולגלוש לנושאים אישיים המביאים לידי קירוב הדעת. ההמלצה שניתנה היא שאם אפשר, עדיף ללכת לפסיכולוג מאותו המין כדי שניתן יהיה לדבר בפתיחות ובחופשיות וכך להשיג את תוצאות הטיפול בצורה יעילה ואפקטיבית יותר מבלי להיתקל בקשיים הלכתיים.

נדגיש כאן כי בסופו של דבר התשובה לשאלה זו תלויה בזרם אליו אתה משתייך, ובעוד שיהיו רבנים שלא יתירו ללכת לטיפול אצל מטפל/ת מהמין השני או יציבו מגבלות, אחרים לא יראו בכך בעיה.

כך או כך – במידת הצורך מומלץ בחום לפנות לטיפול

לא משנה מהי האמונה שלכם והגדרות ההלכתיות שאתם מציבים לעצמכם, אנחנו ממליצים בחום ללכת לטיפול פסיכולוגי לפי מה שמתאים לערכים שלכם ולאורח חייכם. כפי שמצווה להשקיע בבריאות הגוף שלנו זוהי מצווה חשובה לא פחות להשקיע בבריאות הנפש, כאשר השקעה בבריאות הנפש תשרת גם את האמונה שלכם והיחסים עם הקב"ה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות