האם ניתן להפעיל מערכות סולאריות בשבת?

ההלכה היהודית מורכבת משלל מצוות, חוקים ופסיקות שונות המחייבות אותנו על שמירת השבת באופן מאד מדויק. עם ההתפתחויות הטכנולוגיות השונות, עולות גם שאלות הלכתיות בקשר לשבת. ניקח לדוגמא את המעלית – מצד אחד, בבתים גבוהים לא ניתן לצאת מהבית ללא מעלית, מצד שני זה חילול שבת. הפתרון המוכר לכולנו הוא מעלית שבת המופעלת באופן אוטומטי. נושא אספקת החשמל בשבת גם הוא מעלה חששות שונים לחילול שבת. במאמר הזה נבחן מקרה מאד נקודתי של חשמל סולארי בשבת, מהן המגבלות איתו ומה ניתן לעשות בכדי לפתור את הבעיות.

אספקת חשמל בשבת

הבעיה שקיימת באספקת חשמל בשבת נובעת מהעובדה שאותן מערכות נשענות על חברת החשמל אשר מחללת שבת כאשר עובדים יהודים מתפעלים את המערכות השונות בזמן השבת. יש לדבר היתרים שונים שמנומקים על ידי פיקוח נפש, אבל הם לא מקובלים על כלל שומרי השבת באשר הם. מערכות סולאריות יכולות להציב עוד אתגרים שונים נוספים בעניין השבת. אם תרצו להבין יותר כיצד הן פועלות, תוכלו למצוא מידע בנושא מערכת סולארית ביתית באתר ייעודי המרכז אותו. בגדול, מדובר על מערכות שונות המפיקות חשמל מאור השמש.

האם ניתן להפעיל מערכות סולאריות בשבת?

בעיות הלכתיות

במכשירים המופעלים ישירות מאור השמש, כמו מאוורר סולארי, קיימת בעיה בהפעלה בשבת. היא למעשה אסורה מכיוון שזוהי הפעלה ישירה של חשמל. בשבת אנחנו אמורים לכסות את אותם הפאנלים של המאוורר בכדי שלא נפעילו בשוגג.

חשמל משעון שבת יוצר בעיה הלכתית מכיוון שמקור החשמל עצמו איננו כשר, הוא מגיע מחברת החשמל שעושה שימוש בעבודה מחללת שבת.

פתרונות הלכתיים

ניתן לפתור את הבעיות של אספקת החשמל בשבת על ידי שימוש בכמה רכיבים היוצרים מערכת אחת שלמה:

  • מערכת הפקת חשמל סולארית – כאן אנחנו מדברים על מערכת גדולה המותקנת על גג או מספר גגות. היא מייצרת חשמל למשתמשים השונים. היא כמובן לא יכולה להיות מחוברת לחברת החשמל, לפחות לא בשבת. מערכת כזאת יכולה לספק מספיק חשמל בכדי להפעיל מוצרים רבים הכוללים תאורה, מקרר, מזגן ועוד.
  • אגירת חשמל – מכיוון ייצור החשמל הסולארי מתבצע בשעות האור, יש לבצע אגירה שלו על גבי סוללות מיוחדות. זה מאפשר לנו אוטונומיה והפעלה של מכשירים גם בחשיכה והכל ללא תלות ברשת החשמל הרגילה.
  • מערכת שבת – הפעלת מכשירים בשבת צריכה להיעשות באופן אוטומטי לחלוטין אחרת מדובר בחילול שבת. בשביל להפעיל את כל המערך שציינו, יש להקים מערכת בקרה מרכזית אשר יודעת לנתב את החשמל המיוצר מהפאנלים הסולאריים אל המקומות בהם הוא דרוש: המשתמשים השונים או למערכת האגירה.

פתרון כזה יכול להיעשות במקביל או במקום לגנרטורים מקומיים שהם רועשים ומזהמים. מערכות חשמל סולארי ביתיות יכולות למעשה לשמש מספר משפחות כאשר עלויות ההקמה מתחלקות ביניהן. זה יכול להיות פתרון טוב לדיירים בדירות בקומות נמוכות או למעשה לכל מי שאין לו גישה לגג או שטח עליו ניתן להרכיב את הפאנלים הסולאריים. בנוסף, לפאנלים הסולאריים יש יתרונות ברורים: הם כמובן שקטים לחלוטין לשימוש ומשתמשים באור השמש עליו איננו צריכים לשלם. לפני ההתקנה, ניתן לערוך תחשיב שייתן לנו באופן מדויק את עלות המערכות השונות וישווה אותו לחיסכון בתשלומים על החשמל לאורך השנים. במערכות סולאריות יעילות ניתן להחזיר את ההשקעה בתוך פחות מעשור. לאחר מכן, עוברים למעשה לרווח נקי על ההשקעה.

לסיכום, יש כאן פתרון שלא רק עוזר להימנע מחילול שבת, אלא הוא אפילו פתרון סביבתי מתקדם וחסכוני.

נגישות