הדלקת נרות שבת היא אחד הרגעים המרכזיים בהכנות לשבת. ההכנות לשבת מתחילות עם סדר הדלקת נרות שבת, שמסמל את כניסת השבת ומביא אור וקדושה לבית. כדי לבצע את המצווה כראוי, חשוב להכיר את סדר ההדלקה, את זמני ההדלקה המדויקים, ואת המנהגים השונים הקיימים בין העדות. אספנו עבורכם כאן את המידע המלא לגבי סדר הדלקת נרות שבת.
מקור מצוות הדלקת נרות שבת וטעמיה
מהות המצווה ומשמעותה
הדלקת נרות שבת היא אחת המצוות המרכזיות והחשובות ביותר בחיי המשפחה היהודית. סדר הדלקת נרות שבת מסמל את כניסת יום השבת ומביא את האור והקדושה לבית. המצווה מבטאת את הכבוד וההוקרה שאנחנו רוחשים ליום המנוחה, ומכניסה את השכינה והקדושה פנימה הביתה.
מלבד ההיבט הרוחני, לנרות השבת יש גם חשיבות מעשית. האור שלהם מאיר את הבית ומאפשר לערוך את סעודת השבת. השלווה והנינוחות שהם מביאים, מרגיעים את הנפש ויוצרים תחושת רוגע ושלווה לאחר שבוע עמוס. כל אלו מדגישים את מעלתה וחשיבותה של המצווה.
מקורות המצווה בתורה ובדברי חז"ל
אף שמצוות הדלקת נרות שבת אינה מופיעה במפורש בתורה, חז"ל למדו אותה מפסוקים שונים ומהלכות שבת בכלל. הפסוק "וקראת לשבת עונג" (ישעיהו, נח) מתפרש כמתייחס בין היתר לאור הנרות, שמוסיפים הנאה ועונג לסעודות השבת. כמו כן, מהפסוק "לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת" (שמות, לה), למדו חכמים שיש להכין את הנרות לפני השבת.
בתלמוד (שבת כ"ה) מופיעה המחלוקת הידועה בין בית הלל ובין בית שמאי – האם מדליקים נר אחד או שמונה בשבת? מכאן לומדים שהמנהג להדליק נרות שבת היה נפוץ וידוע כבר בתקופת בית שני. חז"ל הוסיפו וציינו שאישה המקפידה על הדלקת נרות שבת, תזכה להעמיד בנים תלמידי חכמים.
מעבר לכך שהדלקת נרות השבת מוסיפה אור וקדושה לבית, חז"ל ייחסו לה גם משמעויות סמליות. הנר מסמל נשמה וחיים. כך מצוות הדלקת הנרות מחדשת ומעוררת בנו בכל שבוע את החיבור לנשמה הקדושה ולאור האינסופי. זיכרון הנשמה מתקשר גם להלכה נוספת של חז"ל – להדליק נר נשמה בערב שבת. מנהג זה נועד להזכיר את הנשמות של היקרים לנו שכבר לא איתנו, ומבטא את האמונה כי יש המשכיות וחיים גם לאחר המוות הפיזי.
זמן, מקום ואופן הדלקת נרות שבת
זמן הדלקת נרות שבת לפי עדות שונות
הזמן המדויק של הדלקת נרות שבת תלוי במנהגים השונים בקהילות ישראל. רוב העדות מדליקות את הנרות 18-20 דקות לפני השקיעה, כדי לקבל את השבת מוקדם יותר. יוצאים מן הכלל הם בני עדות המזרח שמדליקים ממש עם שקיעת החמה. הרמב"ם פסק שמותר להדליק עם חשיכה אם הדבר נעשה לצורך השבת, אך לא ראוי להמתין לזמן זה.
ישנם ימים מיוחדים בהם מקדימים את כניסת שבת, כגון ערב פסח שחל בשישי, בהם יש להדליק את הנרות לפני חצות היום. גם בערב יום הכיפורים יש הנוהגים להדליק נרות שבת מוקדם יותר. בכל ערב שבת חשוב לבדוק היטב בלוחות או באתרים מוסמכים את זמני השקיעה והדלקת הנרות המדויקים באזור מגוריכם, כמו למשל את זמני כניסת השבת במודיעין. כך תוכלו להבטיח שהכול מוכן מראש לשבת, ותוכלו לפתוח אותה יחד עם המשפחה ברוגע ובאווירה נעימה.
מיקום הנחת נרות השבת בבית
את נרות השבת יש להניח במקום מרכזי ובולט בבית, רצוי על שולחן האוכל עצמו, כדי ליהנות מהאור של הנרות בסעודת השבת. יש הנוהגים להקפיד שהנרות יהיו בגובה 24 אצבעות (כ-80 ס"מ) מהשולחן, זכר ל-24 משמרות הכהונה.
סוגי השמן והפתילות המומלצים להדלקה
ההמלצה להדליק נרות שבת בשמן זית טהור, אך ניתן גם להשתמש בשמנים אחרים, כמו שמן קנולה או פרפין. נרות שעווה מוכנים מותרים, אם כי נחשבים לפחות מהודרים. הפתילות צריכות להיות מצמר גפן או חוטי כותנה, ויש להימנע מנרות עם ריחות שעלולים להפריע.
נוסח הברכה וכוונות בהדלקת נרות שבת
הנוסח המדויק של ברכת הדלקת נרות שבת
לפני שמתחילים בהדלקת נרות שבת, חשוב להבין את סדר הדלקת נרות שבת ואת משמעות הברכה. הנוסח המדויק של הברכה הוא:
"ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם, אשר קדשנו במצוותיו וציוונו להדליק נר של שבת".
חשוב לדעת כי הברכה צריכה להיאמר לפני ההדלקה עצמה, כמו רוב ברכות המצוות שאנו מברכים לפני קיום המצווה. רק בסיום הברכה מדליקים את הנרות עצמם, כדי שהברכה תחול על מעשה ההדלקה. נוסח הברכה מדגיש כי ההדלקה נעשית בגדר של מצווה ולא כפעולה שגרתית. "וציוונו" – ה' הוא שציווה אותנו בכך, ו"להדליק נר של שבת" – כדי לכבד ולעשות נחת רוח לשבת המלכה.
כוונות והלכות לפני, בזמן ולאחר הברכה
בזמן הדלקת הנרות, רבים מכוונים לתפילה אישית ובקשה לשפע רוחני, תוך זיכרון לצדיקים ולשורש הנשמה. יש נשים הנוהגות לפרוש את הידיים סביב הנרות, כמו מקבלות את פני השכינה. מנהג זה נועד להעצים את הקדושה שבשעת ההדלקה ולחבר את הבית לאור הפנימי של השבת. מומלץ להתרכז בכוונות הללו גם במהלך אמירת הברכה ולזכור את משמעותה הרוחנית של המצווה.
מנהגים מיוחדים בהדלקת נרות השבת
- מספר הנרות שמדליקים לפי מנהגי עדות שונות – מנהגים שונים קיימים בנוגע למספר הנרות שמדליקים. לדוגמה, נשים אשכנזיות מדליקות שני נרות ומוסיפות נר לכל ילד, בעוד שבחב"ד מדליקים 10 נרות ובקהילות ספרדיות נהוג להדליק 7.
- מעלת נשים בהדלקת נרות השבת וקדושת השבת – במנהג ישראל, בדרך כלל האישה של הבית היא שמדליקה את נרות השבת. חלק מהטעמים לכך הם שהאישה מכניסה את האור והחום לבית, היא עקרת הבית העומדת בראש העניינים הגשמיים והרוחניים. כמו כן, חז"ל למדו זאת מהפסוק "כה תאמר לבית יעקב" – אלו הנשים.
חשוב לציין כי גם לגברים יש חלק משמעותי במצווה זו. אם אין אישה בבית או שנבצר ממנה מלהדליק – האיש חייב להדליק נרות שבת בעצמו. בכל מקרה, בעל הבית צריך לדאוג שיהיו נרות, שמן ופתילות מוכנים לקראת השבת.
לסיכום
הדלקת נרות שבת אינה רק מצווה רוחנית אלא גם מעשה שמחבר אותנו למסורת ישראל ולמשמעות האמיתית של השבת. בין אם אתם מקפידים על סדר הדלקת נרות שבת ובין אם לא, זכרו את עיקרי המצווה ואל תשכחו את החשיבות בהקדשת זמן לשבת ולקדושתה.