אלופציה אראטה: מדריך לטיפול והתמודדות

אלופציה אראטה היא מחלה המאופיינת בקרחות בראש, גבות וריסים וזאת בשל תקיפה של תאי מערכת החיסון את זקיקי השיער. כיצד מתמודדים עם התופעה ומה חשוב לדעת? להלן הפרטים.

אלופציה אראטה: כל מה שרציתם לדעת וחששתם לשאול

תופעה של אלופציה אראטה היא תופעה מוכרת המתרחשת בעקבות פעולה של תאי מערכת החיסון אשר תוקפים בטעות את זקיקי השיער. בהתאם לכך המאובחנים עם המחלה סובלים מהתקרחות באזור השיער, זקן, ריסים וגבות כמו גם חווים שריפה או עקצוץ באזור הקרקפת. למרות שהמחלה עלולה לתקוף אנשים בריאים, ניתן בהחלט לומר כי מבוגרים שסובלים מאלרגיות כמו גם מחלות דלקתיות נוסף למרכיב גנטי שמשפיע מאוד על התפרצות המחלה. למרות שרבים סבורים כי המחלה מתפרצת בעקבות מתחים ולחצים נפשיים, אין אישור מדעי לכך אולם ניתן בהחלט לומר כי מתח נפשי מוגבר עשוי לגרום להתפרצות של המחלה בקרב מבוגרים שנמצאים בסיכון. באמצעות מאמר שמפרט באופן מקיף על התופעה תוכלו לקבל מידע מהימן אודות התופעה, כמו גם דרכי הטיפול.

אלופציה אראטה: מדריך לטיפול והתמודדות

מחלה המופיעה באופן פתאומי – מדוע?

המחלה מופיעה אצל 2% מהאוכלוסייה ומתפרצת באופן פתאומי אצל גברים ונשים כאחד. כאמור, למבוגרים שיש להם קרבה ראשונה שחלו במחלה יש סיכוי בשיעור של 20% לחלות גם הם. מאחר ומדובר במחלה שתוקפת את תאי מערכת החיסון, לא ידוע מדוע היא מתרחשת וזאת למרות סברה רווחה כי מדובר במחלה המתפרצת על רקע של מתח נפשי. החדשות הטובות הן שאין מדובר במחלה מסוכנת אלא במחלה הפוגעת בשיער – גבות, ריסים ועוד. לרוב, הצמיחה של השיער מתחדשת באופן ספונטני לאחר מספר חודשים. עם זאת, לנשירה של השיער יש השפעות משמעותית על רמת הדימוי והביטחון העצמי, וזאת בשל ההתקרחות באזורים נראים לעין. בעבור חלק מהחולים מדובר במחלה שמשפיעה על היכולת שלהם להרגיש במיטבם, ועל כן חשוב מאוד לבצע אבחון ולאחר מכן לבנות תוכנית טיפול שבמסגרתה ניתן לעודד את התחדשות זקיקי השיער, וזאת למרות כי המחלה חולפת לרוב כעבור חצי שנה עד שנה.

כיצד מבצעים אבחון?

אבחון של המחלה מתבצע באמצעות רופא עור אשר בוחן את אזור ההתקרחות. ברוב המקרים לא מתבצעת בדיקות חודרניות, ורופא עור מומחה ידע לבחון האם ישנם שקעים זעירים באזור הקרקפת לצד הופעה של כתמים לבנים על הציפורן המהווים תסמין בולט להופעתה של המחלה. עדיף לבצע את האבחון כמה שיותר מהר וזאת בשל היכולת ליצור תוכנית טיפול פרטנית הלוקחת בחשבון את התפרצות המחלה וההתקדמות שלה.

דרכי טיפול מגוונים לטובת טיפול במחלה

ההתפרצות של המחלה יכולה להיות קלה מאוד עד לכדי התקרחות גדולה. על כן, חשוב מאוד להילחם במחלה הן באמצעות מריחה של משחות שמאפשרות לגרום לצמיחה מחודשת של השיער בפרק זמן של עד 12 שבועות. עם זאת, צריך לקחת בחשבון כי משחות אלו עלולות ליצור גירוי בעור ועל כן כל רכישה של משחה צריכה להתבצע בליווי צמוד מצד רופא עור. נוסף לכך, ניתן לעבור טיפול בדמות הזרקה של זורטיזון – זריקה המתבצעת פעם בחודש ואמורה לסייע לטובת צמיחה מחודשת של זקיקי השיער. לא מדובר בזריקה כפי שאתם מכירים אלא באמצעות מכשיר מיוחד המאפשר לבצע את ההזרקה ללא מחט, ופועל דרך לחץ אוויר. נוסף לכך, טיפול אימוני המתבצע באמצעות יצירה של תגובה אלרגית בעור יכול גם לסייע לטובת צמיחה מחודשת, אולם לכלל הטיפולים אותם הצגנו כאן יש השלכות מבחינת אלרגיות או גרד ועל כן התייעצות עם רופא הינה חיונית לטובת יצירת תוכנית טיפול פרטנית המותאמת בדיוק לכם.

לסיכום, מדובר במחלה אסתטית שפוגעת בערך ובביטחון העצמי יותר מאשר בהיבט בריאותי. עם זאת, ישנן לא מעט שיטות טיפול בהן ניתן להיעזר לטובת התמודדות עם המחלה ועם התסמינים שלה. באמצעות ליווי צמוד מצד רופא עור וכן קבלת מידע מהימן דרך האתרים של קופות החולים הגדולות ניתן ליצור שינוי ובהתאם לכך להתגבר על התסמינים של ההתקרחות המופיעים בעקבות פגיעה של תאי מערכת החיסון באזורים הללו.

נגישות