הגשת תביעה נגד דייר כדי לפנות אותו מהדירה שבבעלותכם היא איננה עניין שקל להתמודד איתו, אך לפעמים הוא לגיטימי בהחלט ואפילו הכרחי בכורח הנסיבות. באילו מקרים יש זכות לפנות דייר מהנכס ואיך עושים זאת? לפניכם סקירה של הצעדים שיש לנקוט בנושא.
המצבים המובילים לפינוי
שכירה והשכרה של דירה הן באופן כללי עניין פשוט יחסית. זהו חוזה התקשרות בין שני אנשים לשכירה זמנית של נכס לשימוש פרטי. ואכן הדברים מתנהלים לרוב על מי מנוחות, מלבד פה ושם איזו נזילה מהגג או תקלה בניאגרה. אך לפעמים המצב משתבש באופן לא סימפטי, לרוב מצידו של הדייר, ובמקרים כאלה עשוי להידרש פינוי של שוכר הדירה. בפורטל פינוי אפשר לקרוא מידע נוסף על תביעות לפינוי מושכר ומייד נרחיב מעט עליהן גם כאן. אך לפני שמגיעים לשלב הפינוי, יש לדבר עם הדייר כמובן ולנסות לפתור את המצב בהסכמה ובנועם. אם זה לא הולך, אז יש שני מצבים מרכזיים שבהם נדרשים צעדים לפינוי וגם אפשר לגשת בנושא לבית המשפט. מצד אחד, אם השוכר הפר את החוזה שהוא חתום עליו, זוהי עילה לפינוי הדירה. אפשרות נוספת היא שהחוזה לא הופר אלא פשוט נגמר והדייר לא מפנה את המקום. מצב כזה מכונה "פגיעה בזכות הקניין". בכל המצבים האלה, חשוב גם לזכור מה אסור לבעל דירה לעשות. אסור לו לפנות בעצמו את הדייר או את חפציו. כמו כן, אסור לו להפריע לדייר לגשת לדירה ולהתגורר במקום באמצעות פעולה כגון החלפת מנעולים בדירה.
מכתב התראה
הגשת מכתב התראה בייעוץ של עורך דין היא שלב ביניים בין הדיבור עם הדייר לצעד של נקיטת אמצעים משפטיים. זו עדיין אינה פתיחה של מהלך משפטי ממשי, אך שליחת המכתב מרמזת על כוונות רציניות של בעל הנכס להמשיך באופן משפטי והמכתב כנראה גם יציין זאת. הוא כמובן גם יבהיר במה בדיוק מדובר ומה מצופה מהדייר לעשות כדי לפתור את העניין ברוח טובה.
הגשת תביעה
אפשר להגיש תביעה לפינוי הדירה באחת משתי דרכים עיקריות. אפשרות ראשונה היא לפנות לבית המשפט לגבי פינוי הדייר בלבד – זהו ההליך המהיר. אם אתם מעוניינים להעלות מול בית המשפט היבטים נוספים של המקרה, אולי בעקבות נזקים שהדייר גרם, העניינים מורכבים יותר וזהו ההליך הרגיל בהקשר זה. בכל מקרה, הדייר יעודכן בנידון ויוכל להגיש כתב הגנה כנגד התביעה שלכם בתוך 30 יום.
דיון בבית המשפט והחלטה
דיון בבית המשפט ייקבע למועד שהוא עד 30 יום לאחר המועד האחרון להגשת כתב ההגנה מצד הדייר. לאחר הדיון, בתוך 14 יום אמור להתקבל פסק הדין של השופט. החלטת בית המשפט היא מחייבת לשני הצדדים, ואם הדייר יתעלם גם ממנה יגיע השלב הבא – שלב העשוי להיות לא נעים אך יעיל למדי.
הוצאה לפועל
אם נגמרו האפשרויות עד לשלב זה והדייר עדיין לא התפנה, מגיע השלב שבו המדינה מפנה את הדייר מרצונו או שלא. בית המשפט עשוי לתת לדייר מועד סופי לפינוי מוחלט שלו מהנכס. אם במועד המוגדר הוא לא התפנה, ההוצאה לפועל תטפל בעניין עבור בעל הדירה ופשוט תפנה אותו ואת חפציו בפועל בצורה חוקית לפי הנדרש.
לסיכום
הנושא של פינוי דייר מנכס איננו מורכב מדי, ומדובר בהליך שרבים כבר עברו לפניכם. בתי המשפט מכירים זאת היטב, ואם אכן יש לכם סיבה מוצדקת לבקשת הפינוי הבקשה כנראה תאושר ללא סיבוכים מיוחדים. חשוב לדעת מראש לקראת מה הולכים ולהיות ערוכים היטב – זהו המפתח לביצוע יעיל של תהליכים כאלו.