למה תרומה לקהילה חשובה לכולם?

ההלכה היהודית נותנת דגש משמעותי מאוד לחשיבות של תרומה לקהילה, וזאת לאור העובדה כי צדקה נחשבת כמצווה בתורה. מהו הערך הגלום בתרומה לקהילה בראי היהודית ובערך העצמי? על כך ועוד – במאמר.

תרומה לקהילה בראי היהדות

הדת היהודית רואה בתרומה לקהילה כמצווה, והיא מופיעה עוד בספר דברים בפסוק "כִּי-פָתֹחַ תִּפְתַּח אֶת-יָדְךָ לוֹ, וְהַעֲבֵט תַּעֲבִיטֶנּוּ דֵּי מַחְסֹרוֹ אֲשֶׁר יֶחְסַר לוֹ" למעשה, הדת היהודית מעודדת ומטפחת את התרומה לקהילה, מתוך נקודת הנחה כי מדובר בחובתו של כל יהודי לעזור לזולתו. כתוצאה מכך, ניתן לראות כיצד הקהילה מתאגדת יחדיו בכדי לעזור לחלש, הן מתוך עזרה הדדית אותה ניתן ליצור באמצעות תרומות לנזקקים והן באמצעות ארגונים אשר פועלים לשיפור חייהם של נזקקים ומשפחות קשות יכולות. חברת אטלס יודעת לחבר בין עמותות לתורמים ובכך מאפשרת לכל אדם לתרום, כחלק מהמציאות העכשוויות שבה פועלים לא מעט ארגונים וגופים מטעם המדינה אשר עוזרים ותומכים, באמצעות תרומות מהציבור.

היכן מופיעה המילה תרומה בתורה?

בתורה המילה צדקה מופיעה רק שלוש פעמיים, אולם ישנן מצוות רבות אשר מתייחסות לתרומה, הן באמצעות מתן כספים בסתר והן באמצעות מתן תמיכה ועזרה בעבור אלמנות, יתומים והזר. עם ישראל ידוע בהיותו עם רחום וחומל, ולכן אין זה מפתיע כי מדינת ישראל דורגה בחמש המדינות המאושרות בעולם. אחת הסיבות הבולטות היא תחושת הקהילתיות אשר אותה ניתן לתרגם באמצעות מתן עזרה בעבור האחר וגמילות חסדים, נוהג יהודי מוכר. בחגים לדוגמא ניתן לראות כיצד ארגונים כמו גם אנשים עצמאיים מחליטים לארגן חלוקת תרומות, ואילו ארגונים אחרים מקדמים פעילויות לשיפור מצבם של אוכלוסיות מוחלשות.

תחושת קהילתיות ותרומה כחלק מעיצוב האישיות של האדם

נושא התרומה לקהילה איננו מאפיין רק את הדת היהודית, אלא גם קהילות רבות בעולם אשר מתאחדות יחדיו לצורך יצירת תרומה בעבור נזקקים וחלשים. הוכחה לכך ניתן למצוא בשורה של מחקרים אשר הציגו ממצאים מפתיעים. כך לדוגמא, אנשים אשר תורמים לקהילה (בכל סוג של דרך) דיווחו על רמת שביעות רצון גבוהה יותר מחייהם, כחלק מתרומה אותה הם מבצעים באופן קבוע או חלקי. בנוסף, קואצ'רים בתחום ההתפתחות האישית מעודדים את הסביבה להעניק, מתוך הבנה כי מדובר בכוח פנימי אשר מניע אחרים. כתוצאה מכך, נוצרו זרמים רבים לא רק ביהדות אלא גם בקהילות בעולם אשר תורמות מזמנן ציוד, ביגוד, אוכל ואפילו מילה טובה – הכול בכדי להעניק לאחר. אחת מנקודות ההנחה המרכזיות של תרומה נוגעת למשפט מתוך השיר של שמוליק קראוס "איך שגלגל מסתובב לו" או כפי שרבים מצטטים "ישועת השם כהרף עין". המשפט מניח כי בכל זמן אדם עשוי למצוא את עצמו במקום נמוך או קשה, ולכן במידה ויתרום לאחרים –השם ישיבו לו כגמולו.

נגישות